BOŽIĆNI SAJAM - Osnovna škola Ivana Filipovića Osijek

Prekrasan Advent u Belom Manastiru     Foto: Visit Baranja 

https://fb.watch/h-W0SAguAV/


Advent u perivoju dvorca Eltz u Vukovaru. 17. - 18.12.2022. Foto: @darko_kesnjer i izvor: @visit_vukovar i foto: Miroslav Šlafhauzer

https://turizamvukovar.hr/advent-u-vukovaru-2022-advent-pun-carolija/


HAEDONEAST Osijek, 30.9. – 1.10.2022.

U organizaciji Turističke zajednice Osječko-baranjske županije održana je manifestacija HaedOnEast. Manifestacija je bila sadržajno bogata. Među mnogim lijepim starima našli smo se i mi. Posjetitelji su uživali u Večernjim šetnjama s fenjerima i od našeg Fenjerdžije naučili su nešto o povijesti, izradi i zanimljivostima fenjera.

Fotografije: Arhiva TZ OBŽ

Fotografije: Arhiva TZ OBŽ

Photo by Ivan Angebrandt.

Photo by Ivan Angebrandt.

200 GODINA GLAZBE U OSIJEKU

Glazba u Osijeku od 1822. g. do 2022.g

U okviru ovogodišnjeg SEDECO festivala, kao glavna manifestacija je izložba: "200 godina glazbe u Osijeku" koja se održava u prostorima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijeku od 23. rujna do 14. listopada 2022.

Autor izložbe je Kadović Stjepan.

57. VINKOVAČKE JESENI

Sudjelovanje Udruge na manifestaciji Vinkovačke jeseni. Više na linkovima:

SUDJELOVANJE UDRUGE NA SLAMA LAND ART FESTIVALU

Umjetnički koncept bio je posvećen znanstveniku i vizionaru - Nikoli Tesli.  Mjesto festivala bilo je u Kozjaku, malo mjesto u Baranji.  Više o događanjima na festivalu pogledajte na stranici:

(Foto: BRUNO JOBST)

(Foto: BRUNO JOBST)

SUDJELOVANJE UDRUGE NA 11. AKADEMIJI BLATA U KARANCU

U Ulici zaboravljenog vremena, u karanačkoj Baranjskoj kući održana je još jedna, 11. po redu, Akademija blata - ekološki primjenjiva radionica, čiji je organizator Udruga čuvara starih zanata. Akademija je obuhvatila teme koje se odnose na izradu ćerpiča (cigli od blata), stare zanate i autohtonu baranjsku gastroponudu. ‘‘Akademci‘‘ su, uz već standardnu izradu ćerpiča, prvoga dana renovirali staru kuću i gradili čergašku peć. Nije izostalo ni kuhanje pekmeza od marelica, ali ni topljenje čvaraka, odnosno ‘‘krčkanja‘‘ grah-gulaša u zemljanom ćupu. Drugoga dana, uz sve spomenuto, sudionici Akademije mazali su pod u jednoj od prostorija u Ulici zaboravljenog vremena, dok se u dvorištu kuhao riblji paprikaš i pekli šarani na rašljama. U večernjim satima ulicu je obasjala svjetlost stotine starih fenjera o čijoj je povijesti pričao prof. Miroslav Kern, predsjednik udruge Svjetlost Fenjera.

PREDAVANJE O STARIM FENJERIMA - PROJEKT "DVORCI I FENJERI"

Predavanje ''Dvorci i fenjeri“ prof. Miroslava Kerna u Etnološkom centru baranjske baštine. 22.4.2022. Foto: Rajko Cicak / BaranjaMedija.hr

IZLOŽBA STARIH FENJERA, FOTOGRAFIJA DVORACA I FENJERA, PATENATA, PREZENTACIJA RADA FENJERA - MEDICINSKA ŠKOLA OSIJEK

Povodom Dana škole 6, travnja 2022. godine u Medicinskoj školi Osijek održana je izložba starih fenjera, popraćena izložbom fotografija „Dvorci i fenjeri“ i prezentacijom rada fenjera i predavanjem o fenjerima proizvedenim na području Republike Hrvatske. Uz to izloženi su i patenti starih fenjera i fotografije „uprizorenja“ Florence Nightingale.

ANTIRATNE FOTOGRAFIJE

Povodom manifestacije „Noć muzeja“ koja se održava 28. siječnja 2022. godine, napravili smo video kako bi se mogao vidjeti dio naše kolekcije. Video je objavljen na društvenim mrežama. Iako nismo članovi Hrvatskog muzejskog društva, ipak imamo muzejskih primjeraka za izložiti. Virtualno izlaganje u režiji Udruge "Svjetlost Fenjera".