ASA No682-AUTOMATIC-DRP angemeldet    Godina proizvodnje: 1950.

ASA No682-AUTOMATIC-DRP angemeldet Godina proizvodnje: 1950.

Ovo je dosta rijedak tip fenjera koji se nije proizvodio kao mnogi drugi, u više stotina tisuća primjeraka. Tako da je imati ovakav fenjer u kolekciji nešto posebno. Još k tomu, u ovako dobrom stanju i s originalnim crvenim staklom. Proizveden je u tvornici Satorius koja se nalazila u gradu Wuppertal (dvadesetak kilometara istočno od Düsseldorfa). Jedan od poznatijih proizvoda iz te tvornice su signalni fenjeri napravljeni za njemačku željeznicu. Ti signalni fenjeri, koje su koristili svi radnici na željeznici bili su uglavnom na karabit. Ovaj fenjer izumio je Anton Gietmann, a patentirao 25. lipnja 1949. pod brojem 932601. Pretpostavlja se da je proizvodnja započela iste te godine.

Visok je 26 cm. Ima širi otvor za spremnik petroleja. Fitilj mu je širok 13 milimetara, i naravno, radi na petrolej ili drugo tekuće gorivo.

Glavna zanimljivost kod ovoga fenjera je jedinstven način oslobađanja prostora  na mjestu gdje se fitilj treba upaliti ili ugasiti. Naime, ako žičanu ručku za nošenje fenjera poguramo prema dolje na mjestu gdje je čep spremnika, tada se mehanizmom diže dimnjak te se postolje stakla zajedno sa staklom naginje u stranu oslobađajući prostor za nesmetano paljenje fitilja. Kada ručku za nošenje vratimo prema gore i spustimo je na drugu stranu, tada se sve mehanizmom vrati na svoje mjesto.

Fenjer je izrađen od kvalitetnih materijala. Pri samome korištenju na korisnika ostavlja dojam pouzdanosti. To je i jedan od razloga što se proizvodio za mnoge svrhe. Npr. za njemačke vladine organizacije za pomoć u katastrofama, za civilnu zaštitu ili za vojnu opremu kao pomoćno svjetlo. Na dnu ovoga fenjera nalaze se slova i brojevi koji vjerojatno govore o tome za što se ovaj fenjer koristio. BV 1268 – točno značenje ovih slova i brojeva ostaje nam nepoznato.