Željezničarski fenjeri

Iako se ovi fenjeri nisu proizvodili na području grada Karlovca, nego na području nekadašnje države Jugoslavije, ipak smo ih svrstali u ovu grupu pod nazivom "Domaći fenjeri".  Dakle, postojala je i vrsta fenjera koja se upotrebljavala na željeznici. Karakteristika im je četverokutni oblik, sličan maloj kutiji, na kojoj je dimnjak sa malom kupolom i drvena ručka na vrhu. Plamen fenjera zaštićen je staklom sa sve četiri strane, a kod nekih primjeraka stakla su u boji, i to: prozirno staklo, crveno, zeleno i žuto staklo. Neki rjeđi modeli su napravljeni tako da svjetlost može izaći samo na jednu stranu, a na toj strani se mogu mijenjati stakla u boji. (pogledaj video na ovoj stranici). Svi fenjeri imaju vratašca koja se mogu otvoriti i iza tih vratašca nalazi se mali spremnik za ulje od repice, a kasnije se koristio petrolej. Na vrhu malog spremnika je mehanizam za regulaciju izlaska fitilja.

Fenjeri su se izrađivali od metala, bakra, mesinga, a mogu se naći i primjerci izrađeni od metala i aluminija.

Ovi fenjeri su se koristili u signalizaciji na željeznici. Pomoću njih se davao znak mašinovođi da vlak može krenuti, da uspori ili da zaustavi vlak. Ovakve fenjere imao je šef stanice, radnici na željeznici, skretničari itd. Koristili su se na području bivše Jugoslavije u tadašnjoj „Jugoslavenskoj željeznici“, poznatoj po skraćenici: „JŽ“. Ta skraćenica, pisana na latinici ili ćirilici, mogla se naći na lokomotivama, vagonima i svemu ostalome što je bilo u vlasništvu tadašnje Jugoslavenske željeznice.  

Ovaj specifičan signalni fenjer sa stakalcima u bolji, načinjen u potpunosti od mesinga, iznimno je rijedak. Koristio se do kraja pedesetih godina, a s početkom i sredinom šezdesetih ovakvi fenjeri izlaze iz upotrebe i zamjenjuju ih lampe na baterije.

Stari jugoslovenki željezničarski fenjer i stari njemački fenjer